– er det muligt at male et badekar med spraymaling?

Spraymaling badekar – lyder det som noget fra en science fiction film? Det er det ikke. Det er heller ikke noget, der foregår med vanvittigt avancerede værktøjer. Bare maling og en sprøjtepistol.

Er du den heldige ejer af et badekar? Det er ikke mange nyere boliger, der har badekar på badeværelset, så du kan roligt være glad for dit. Selvfølgelig kan netop det være svært, hvis badekarret er slidt, grimt og skadet.

Men faktisk er det muligt at komme udseendet til undsætning, og der er to muligheder:

I denne artikel giver jeg metoden med spraymaling et grundigt tjek, men jeg kommer også kort omkring emaljelak. Bliv hængende – og bliv (forhåbentlig) lidt klogere.

Spraymaling badekar – min klare anbefaling

Gennem årene har jeg specialiseret mig i teknikken med spraymaling til badekar, og i virkeligheden er der slet ikke tale om maling i ordets egentlige forstand. Jeg bruger nemlig polyurethan. Et materiale der er 100% vandtæt, og som er kendt og elsket for sin ekstreme slidstyrke i flere forskellige brancher – blandt andet bådindustrien.

Når jeg spraymaler et badekar, foregår det altid med polyurethan fra en af de førende producenter i verden. Metoden jeg anvender, er udviklet og finpudset af den hollandske distributør af polyurthanen, og den er tilpasset vores klima her i norden.

Og hvad betyder det så?

Jo, det betyder, at jeg – når jeg maler et badekar med spraymaling – garanterer et flot og holdbart resultat. Processen forud for selve malerarbejdet er lang (og vigtig), mens selve det at male går noget hurtigere – jeg bruger trods alt en sprøjtepistol. Dog er det ikke nok med én gang maling. Først skal badekarret grundes med en specialgrunder, der smøres på. Derefter skal det grundes med epoxy grunder, der påføres med sprøjtepistol af to omgange. Sidst men ikke mindst skal badekarret have spraymaling – altså polyurethan, og det skal påføres over fire omgange for at få det bedste resultat.

Nu er jeg specialist i spraymaling til badekar, og nogle vil mene, at jeg er farvet af mit fag, når jeg siger, at det er min helt klare anbefaling, at du bruger denne metode, hvis dit badekar skal sættes i stand.

Betyder det, at du ikke kan bruge emaljelak, som vi beskriver neden for? Nej – det betyder bare, at jeg ikke anbefaler det. Men det er naturligvis helt og holdent op til dig.

Spraymaling badekar

Emaljelak badekar – derfor anbefaler jeg det ikke

I dit lokale byggemarked kan du købe emaljelak og en lille malerrulle, og så er du praktisk taget klar til at gå i gang med at renovere dit badekar. I langt de fleste tilfælde er det ikke et problem at påføre selve malingen (udover at du naturligvis vil kunne se spor fra rullen). Det, der volder problemer, er ofte forberedelserne.

Hvis du selv sætter dit badekar i stand, skal du være meget omhyggelig med klargøring af overfladen. Det er ikke nok “bare” at male over de nuværende skader. Ej heller kan du fjerne kalkaflejringerne ved at male henover dem. Gør du det, vil der ikke gå lang tid, før badekarret trænger til endnu en kærlig omgang med lak og malerrulle.

Overvejer du at gå med denne løsning, anbefaler jeg, at du søger råd og vejledning der, hvor du køber emaljelakken. På den måde kan du få alle de materialer, du har brug for – både til selve malerarbejdet, men også til forberedelsen. Samtidig kan du få en udførlig guide til, hvordan du bedst griber arbejdet an, så du får det flottest mulige resultat.

Vil du høre mere om istandsættelse med polyurethan?

Lyder spraymaling til badekar som den rette løsning for dig, og vil du gerne høre mere om dine muligheder? Du skal endelig ikke tøve med at kontakte mig. Hvis der er noget, jeg elsker, er det at dele ud af min viden.

Og husk – det er gratis og uforpligtende at få et tilbud.