Re-emaljering af badekar

– sæt badekarret i stand med en re-emaljering

Re-emaljering af badekar, koldemaljering af badekar eller bare emaljering af badekar. Kært barn har som bekendt mange navne, men disse dækker alle over det samme. En renovering af badekar med emalje.

Re-emaljering af badekar – har du hørt om det? Jeg har arbejdet med re-emaljering i mange år, men jeg møder stadig og ofte personer, der aldrig har hørt om teknikken før. Dybest set er det en renoveringsteknik til istandsættelse af eksempelvis håndvaske, fliser, brusekabiner og – selvfølgelig – badekar.

For at gøre metoden mere forståelig plejer jeg at sige, at det grundlæggende er det samme som at male. Når jeg re-emaljerer et badekar, ”maler” jeg det med emalje.

Det lyder simpelt, men der er mere i det end som så. Emalje er nemlig ikke maling i den forstand, du kender det. Det er en 2 komponents maling, der i daglig tale kaldes polyurethan. Og det er ikke et materiale, du bør anvende på egen hånd, hvis du ikke har erfaring med det. Det kræver håndelag og et særligt godt kendskab til, hvordan materialet opfører sig, hvis du vil ende ud med et professionelt resultat.

Hvornår er en re-emaljering af badekar aktuel?

Der kan være flere situationer, hvor det er en god idé at re-emaljere et badekar. Du har måske overtaget en bolig, hvor de tidligere ejere har været lidt lemfældige med deres rengøring af badekarret. Det kan også være, at dit badekar bare har så mange år på bagen, at tidens tand har indhentet udseendet. Eller at du ganske enkelt står i spidsen for en boligforening, hvor badekarrene skal renoveres, før nye beboere kan flytte ind.

Uanset hvad er der én ting, de ovenstående scenarier har tilfælles. Nemlig at badekarret er blevet slidt, trist og træt at se på, og du savner det friske udseende.

Dét kan jeg hjælpe dig med – det er nemlig her, en re-emaljering af badekarret kommer ind i billedet. Jeg renoverer dit badekar med emalje, så det efterfølgende fremstår i flot stand. Og det bedste af det hele: Du kan bruge badekarret igen allerede 24 timer efter, at det sidste lag emalje er påført. Dog med forsigtighed, da det tager 3-6 dage for emaljen at hærde fuldstændig.

Re-emaljeringen skridt for skridt

Du har sandsynligvis prøvet at male en væg før. Om ikke andet har du i hvert fald set nogen gøre det. Det er ikke bare et spørgsmål om at fatte pensel og spand og gå i krig. Der skal vaskes vægge, dækkes af, spartles huller og slibes efter, inden selve malerarbejdet kan påbegyndes.

Sådan er det også med en re-emaljering af dit badekar. Nedenfor har jeg gengivet processen skridt for skridt, så du ved, hvad du kan forvente, når jeg kommer for at ordne dit badekar.

1) Silikonefuger og løst materiale omkring badekarret fjernes.

2) Badekarret rengøres og affedtes med særlige rengøringsmidler, der kommer selv de værste genstridigheder til livs.

3) Skrammer, huller og hakker repareres med en specialspartel, og eventuel løs emalje fjernes.

4) Overfladen planslibes eller ætses enten manuelt eller med kemiske hjælpemidler for at give en ensartet overflade.

5) Badekarret støvsuges, aftørres og affedtes igen.

6) Der dækkes grundigt af omkring badekarret, så vægge, gulve og blandingsbatteri ikke rammes af emaljen.

7) Badekarret grundes først med en patenteret påsmøringsgrunder og herefter to lag grunder påført med sprøjtepistol.

8) Badekarret re-emaljeres med sprøjtepistol. Der gives fire lag med efterfølgende hærder for hvert lag.

9) Der lægges nye fuger, hvis det er aktuelt.

Den emalje, jeg anvender, produceres af en af de mest anerkendte leverandører på verdensplan. Derfor yder jeg også 3 års garanti på overfladen. Du kan dog – hvis du rengør og vedligeholder dit re-emaljerede badekar efter forskrifterne – forvente en levetid på +10 år.

Fordele ved en re-emaljering af badekarret

Står du midt i overvejelserne omkring dit badeværelse, og kan du ikke helt beslutte, om du skal lade det være, som det er? Vælge en re-emaljering af badekarret (og eventuelt andre elementer)? Eller måske gå med en totalistandsættelse med alt, hvad dertil hører af nedrivning, opbygning og byggerod?

Jeg kan ikke give dig svaret, men jeg kan fortælle dig, hvilke fordele der er ved at vælge en re-emaljering:

  • Du sparer mange penge i forhold til en komplet istandsættelse. En re-emaljering af badekar er væsentlig billigere end at fjerne det gamle, købe et nyt og bygge fliser og vægge op på ny.
  • Du slipper for besværet med at rive det gamle badekar ned og køre det på genbrugspladsen. Et arbejde der næppe kan udføres af én mand alene.
  • Du skåner miljøet ved at genbruge frem for at smide ud og købe nyt.
  • Du behøver ikke at nøjes med at sætte badekarret i stand. Re-emaljering kan også anvendes på håndvasken, bordpladen og fliserne.

Tænker du – på trods af de mange fordele – at det ikke er en løsning med re-emaljeringen? Fordi der er andet og mere end bare badekarret, der skal istandsættes? Som nævnt kan re-emaljering også anvendes ved renovering af håndvasken, fliserne, bordpladen og endda gulvet. Derudover tilbyder jeg faktisk sparring og løsninger til både vægge, loft og træværk, så du kan komme helt i mål med dit badeværelse.

Valgmulighederne er mange

Når jeg sætter dit badekar i stand, behøver du ikke nødvendigvis at gå med den samme matte hvide farve, som badekaret er født med. For det første vælger du selv, om du ønsker silkeglans eller en blank overflade. Dernæst arbejder jeg med en lang række forskellige farver, så du kan personliggøre dit badeværelse.

Drømmer du om glitter på badeværelset, kan jeg også tilføre det. Og sidst men ikke mindst kan jeg naturligvis give badekarret en ru og skridsikker overflade, så det bliver mere sikkert at anvende det.