Maling til badeværelsesfliser: Husk, at der er forskel på væg og gulv

Maling til badeværelsesfliser er i sig selv et vidt begreb. For hvilken type maling har du brug for? I hvert fald ikke traditionel maling. Neden for guider jeg dig til to løsninger, der med sikkerhed virker.

Hvis fliserne på dit badeværelse trænger til en kærlig hånd i form af en omgang maling, så skal du sætte dig grundigt ind i sagerne. Bruger du den forkerte type maling, eller forbereder du ikke fliserne korrekt, risikerer du, at malingen skaller af igen efter kort tid.

Du kan selvfølgelig – hvad jeg anbefaler – også vælge at alliere dig med en professionel fagmand. Så er du i hvert fald helt sikker på et godt resultat.

Uanset hvad kan du med fordel læse med herunder. Jeg giver dig nemlig et indblik i de materialer, du bør anvende til projektet og dykker yderligere ned i, om maling til badeværelsesfliser kan håndteres som et gør det selv-projekt.

Maling til badeværelsesfliser

Maling til badeværelsesfliser: Polyurethan og epoxy

Som nævnt kan du ikke bare gribe den første den bedste malingrest fra skuret, når dine badeværelsesfliser skal males. Du skal derimod have fat i enten polyurethan eller epoxy – eller begge dele. Og du skal sørge for at vælge materialer af høj kvalitet for optimal vedhæftning og ikke mindst flot finish.

Om du skal vælge polyurethan eller epoxy afhænger af, hvilke fliser der skal males på badeværelset. Ofte er det heller ikke et spørgsmål om enten eller, men derimod om både og.

For at forstå hvilken maling du bør vælge, er det vigtigt at forstå selve badeværelset som rum. Det er et sted, hvor både vægge og gulv udsættes for vand og damp. Gulvet dog i langt større grad end væggene, da vandet løber ned af væggene og samler sig på gulvet. På baggrund af det anbefaler jeg altid følgende maling til badeværelsesfliser:

  1. Epoxy til gulvet. Enten som flydelag eller som almindelig maling. Og du kan med fordel overveje at afslutte med et toplag af polyurethan.
  2. Epoxy grunder til væggene efterfulgt af polyurethan, der sprøjtes på med sprøjtepistol.

Jeg anbefaler desuden, at fliserne på væggen altid males med sprøjtepistol. Det giver en flot og ensartet overflade uden spor fra malerrullen. Og de professionelle produkter jeg anvender er særligt velegnet til denne løsning.

Har du ikke adgang til en sprøjtepistol, kan du i stedet male med en fin, tyndhåret rulle – fx i mohair. Men du vil ikke kunne undgå spor fra rullen.

Maling til badeværelsesfliser

Kan du selv male fliserne på badeværelset?

Jeg har kort været omkring det, og ja – du kan som udgangspunkt godt selv male dine badeværelsesfliser. Det er bare ikke noget, jeg anbefaler.

Det skyldes først og fremmest, at det kræver et indgående kendskab til materialerne at håndtere dem på en måde, der giver dig det flotte resultat, du helt sikkert drømmer om. Samtidig skal du investere i en række nødvendige værktøjer, der skal være af god kvalitet – igen for at få et flot resultat. Og det løber hurtigt op. Snart har du brugt lige så mange penge, som det ville koste at få professionel hjælp. Uden at du dog er garanteret et flot resultat.

Kaster du dig alligevel over projektet, så sørg for god forberedelse og klargøring af fliserne. Det er her, 90% af arbejdet ligger. Og husk at bruge en rigtig god grunder, så toplaget holder i mange år uden at skalle.