Maling på fliser – kan det lade sig gøre?

Maling på fliser KAN lade sig gøre. Lad os bare slå det fast med det samme. Vil du gerne give køkkenet eller badeværelset et make over, kan maling af fliser være lige præcis det, du leder efter.

Men en ting er, at fliserne kan males – noget andet er, om du kan klare arbejdet selv, eller om du skal have fat i professionelle fagfolk? Svaret er ikke så enkelt endda. Det afhænger nemlig af dine evner inden for gør det selv-arbejde. Og ikke mindst din erfaring med epoxy og polyurethan.

Har du hænderne skruet rigtigt på, og kender du de førnævnte materialer? Ja, så kan du sagtens forsøge dig med maling af fliser på egen hånd. Men når jeg siger “sagtens,” så er det ikke, fordi det er helt ligetil. Processen er omfattende, og den kræver tålmodighed. Læs med efter billedet, hvor jeg uddyber fremgangsmåden ved maling af fliser.

Maling af fliser

Maling på fliser trin for trin

Både badeværelset og køkkenet er rum, vi ofte springer over, når der skal sættes i stand i det små. Det skyldes, at det er nogle omkostningstunge poster. Men med maling kan du hurtigt give rummene nyt liv, og prisen er til at overskue.

Der følger dog en forholdsvis lang proces med maling af fliser – nemlig:

  1. Rengøring
  2. Klargøring
  3. Grunding
  4. Maling

Jeg gennemgår alle delene neden for, så læs endelig videre.

Rengøring af fliser før maling

Inden du overhovedet begynder at tænke på maling, skal fliserne gøres rent. Og de skal ikke bare tørres over med en fugtig klud. Nej, de skal rengøres med stærke rengøringsmidler, så du kommer både skidt, snavs og kalk til livs.

Det er fristende at springe dette skridt over, men du riskerer, at malingen i så fald skaller af efter kort tid.

Når fliserne rengøres, skal overfladen afkalkes, afsyres samt ph neutraliseres. Derefter skal fliserne slibes og gøres rene for slibestøv. Har du ikke adgang til professionelle rengøringsmidler, må du nøjes med grundrens og knofedt.

Og husk: Fugerne skal også rengøres. Og til sidst skal hele overfladen skylles grundigt med vand.

Klargøring af arbejdsområdet

Når fliserne er gjort rene efter alle kunstens regler, skal selve arbejdsområdet klargøres. Det handler om to ting: afdækning og udluftning.

Der skal dækkes grundigt af for alle omkringsværende elementer. Gulve, skabe, store møbler, armaturer etc. Jo bedre du er til at dække af, desto mindre arbejde har du med fjernelse af pletter efterfølgende.

Udluftning er nødvendig, fordi polyurethan og epoxy afgiver dampe, indtil det er hærdet. Det er ikke sundt at indånde, og derfor skal der opsættes ventilation.

Sidst men ikke mindst kan du i denne fase overveje, om du skal øve dig lidt med malingen, inden du går videre til næste skridt. Både epoxy og polyurethan er plastmaterialer, og de er anderledes at arbejde med en traditionel maling, så derfor kan du med fordel teste processen på et skjult sted, inden du for alvor går i gang.

Maling af fliser

Grunding af fliserne

Inden maling af fliser med slutprodukterne kan foretages, skal fliserne grundes. Her er det vigtigt, at du bruger en hæftegrunder af hej kvalitet, da det er afgørende for det endelige resultat.

Har du investeret i en sprøjtepistol – hvad jeg klart anbefaler til maling af fliser – bør du også påføre grunderen med denne. Så minimerer du risikoen for løbere.

Maling på fliser – endelig!

Så er du kommet til det sidste skridt i processen. Nemlig maling af fliser med polyurethan og/eller epoxy. Malingen skal påføres med sprøjtepistol i fine, tynde lag over flere omgange for at sikre et flot og ensartet resultat.

Farvemæssigt har du et væld af muligheder. Det samme gør sig gældende med finish, hvor du kan vælge mellem glossy, mat eller silkemat.

Når du er færdig med at male, er der ikke andet arbejde tilbage end oprydning. Men det skal naturligvis også gøres.

Vil du have hjælp til arbejdet?

Er du lidt overvældet over den lange og omstændelige proces, kan du overveje at få hjælp til maling af dine fliser. Jeg udarbejder hellere end gerne et gratis og uforpligtende tilbud – så kan du jo se, hvad det koster, inden du bestemmer dig.

Og hey – jeg kan også male dit badekar eller din håndvask.