Maling af køkkenfliser giver nyt liv til et kedeligt køkken

Maling af køkkenfliser giver dig naturligvis ikke et NYT køkken. Men du får et nyt look, og det kan ofte være lige præcis det, der skal til, hvis du er lidt træt af køkkenet.

Er du grundlæggende glad for dit køkken? For skabenes placering og dine hårde hvidevarer? Men er du en lille smule ked af udseendet – måske både på låger og fliser? Så kan du komme langt med maling.

Maling kan være nøjagtig den løsning, der ændrer dit køkken fra at være trist og upersonligt til at blive moderne og fyldt med personlighed.

Jeg kan dog ikke hjælpe med maling af låger. Men maling af fliser – dét er min spidskompetence. Og jeg kan berolige dig med, at det er en affære, der ikke kommer i nærheden af at koste det samme som en udskiftning af fliserne.

Neden for forklarer jeg, hvordan processen med maling af køkkenfliser foregår. Det er ikke noget, jeg anbefaler dig at kaste dig over på egen hånd, men læs med. Måske bliver du alligevel fristet til at prøve selv. Hvis ikke, er du altid velkommen til at indhente et gratis og uforpligtende tilbud.

Maling af køkkenfliser

Maling af køkkenfliser step by step

Det er et udbredt faktum, at køkkenet er et af de dyreste rum at sætte i stand. Men hvis du er glad for selve køkkenet, men bare træt af farverne, så slipper du billigt. Maling er nemlig en oplagt chance for at give dit køkken en make over – og du har frie rammer til at vælge præcis de farver, du holder allermest af.

Når køkkenfliserne skal males, foregår arbejdet i denne rækkefølge:

  • Rengøring
  • Klargøring
  • Grunding
  • Maling.

Det lyder enkelt, men det er nogle krævende processer. Jeg uddyber dem neden for, så bliv endelig hængende.

Rengøring af dine fliser i køkkenet

Dine køkkenfliser ser måske rene ud, men de er næppe rene nok til en gang maling. De skal nemlig både rengøres med professionelle rengøringsmidler samt matteres og slibes efterfølgende.

Selve rengøringen består i at fjerne kalk, afsyre fliserne samt ph-neutralisere overfladen. Har du ikke adgang til de rette rengøringsartikler, kan du forsøge dig med grundrens, skuresvamp og en masse kræfter. Når du er godt i bund med rengøringen, kan du reparere eventuelle fuger eller afslag i fliserne, og så er du klar til næste skridt i processen.

Klargøring af arbejdsområdet

Efter det hårde arbejde med rengøring og slibning er fliserne klar til at tage i mod malingen. Men inden det arbejde sættes i gang, skal selve arbejdsområdet klargøres.

Først og fremmest skal der dækkes godt af, så der ikke kommer malerpletter på køkkenelementer og gulv. Det er særligt ærgerligt, hvis lågerne lige er blevet malet. Dernæst skal du etablere en god og professionel udluftning – gerne med professionel ventilation – da polyurethan, som fliserne skal males med, afgiver kraftige dampe, inden det hærder.

Hvis du har planer om at håndtere maling af køkkenfliser på egen hånd, så er det nu, du skal have værktøjet frem. Du kan nemlig med fordel finde et sted at øve dig, inden du begynder på næste step.

Maling af køkkenfliser

Køkkenfliserne grundes

For at den endelige maling hæfter optimalt på fliserne, skal de grundes med hæftegrunder først. Her er det vigtigt at bruge en grunder af høj kvalitet, da flisernes glatte overflade gør det svært at få malingen til at hæfte. Husk i øvrigt – hvis du selv handler – at det skal være epoxygrunder, der passer til polyurethan.

Jeg anbefaler altid, at grunder såvel som den endelige maling påføres med sprøjtepistol. Hvis du selv vil forestå maling af køkkenfliser, bør du derfor investere i en sådan. Grunderen skal påføres over flere omgange med fine, tynde lag – præcis som hvis man lakerede en bil.

Og så… Maling af køkkenfliser

Endelig er vi nået til sidste del af processen. Nemlig den afsluttende maling af køkkenfliserne. Som med grunderen skal denne påføres med fine, tynde strøg over flere omgange. På den måde lægger polyurethanen sig flot og ensartet på overfladen.

Når malingen er overstået, er der kun tørretid og oprydning tilbage. Har du ladet mig om opgaven, rydder jeg naturligvis op efter mig selv, så du ikke skal røre en finger.