Maling af klinker i køkken – er det noget, du kan gøre selv?

Maling af klinker i køkken er en unik mulighed for på enkel og forholdsvis billig vis at give nyt liv til rummet. Spørgsmålet er, om du kan male på egen hånd?

At male klinker på gulv såvel som vægge kan være en omfattende proces, og derfor møder jeg ofte spørgsmålet om, hvor vidt det er noget, man kan klare selv. Svaret er ikke så enkelt, så for at give dig det bedste udgangspunkt til at træffe valget mellem at gøre det selv og lade en håndværker om arbejdet, uddyber jeg processen herunder.

Med et overblik over processen bliver det nemmere at finde ud af, om maling af klinker i køkken er noget for dig.

Maling af klinker i køkken med polyurethan

At male klinker – hvad enten det er i køkkenet eller på badeværelset – er ikke det samme som at male vægge. Du skal nemlig bruge en særlig type maling, der hedder polyurethan. Det er et flydende plastmateriale, der hærder hurtigt op og giver dig en ekstremt slidstærk overflade.

Den hurtige hærdning er dog en af grundene til, at det kan være svært at male selv. Der er nemlig ikke plads til mange fejl, og det er et stort arbejde at slibe malingen væk for at gøre det om.

En anden årsag til at overveje gør det selv-projektet er, at processen som nævnt er omfattende. Du skal igennem følgende trin, inden du kan begynde at male polyurethan:

  • Rengøring af klinkerne
  • Klargøring af klinkerne
  • Grunding af klinkerne.

Når klinkerne er grundet to gange, er du klar til at gå i gang med det egentlige malerarbejde.

Maling af klinker i køkken

Rengøring af klinkerne

Du tænker måske umiddelbart, at rengøringen er hurtigt overstået. Men du kan ikke nøjes med en våd klud og lidt sæbe. Du skal bruge skrappe og professionelle rengøringsmidler, så al kalk elimineres. Derefter skal overfladen afsyres og ph-neutraliseres. Med det på plads skal klinkerne matteres og slibes med sandpapir, hvorefter de skal tørres over med en fugtig klud.

Og så er du klar til trin nummer to.

Klargøring af arbejdsområde

Polyurethan er som nævnt et materiale, der hærder hurtigt. Derfor er det nødvendigt med grundig afdækning, så du ikke kommer til at sprøjte maling på skabe, skuffer eller vægge.

Men det er ikke bare afdækning, der skal til. Polyurethan er et produkt, der afgiver giftige dampe under brug, og derfor skal du sørge for god udluftning. Det er ikke nok med et åbent vindue eller to – du skal have professionel udsugning sat op.

Herefter kan du gå videre til trin nummer tre.

Grunding af klinkerne

Inden maling af klinker i køkken kan blive en realitet, skal du grunde overfladen. Grunderen sørger for, at den efterfølgende polyurethan hæfter godt og får en flot og ensartet overflade.

Du bør altid male klinkerne med sprøjtepistol, og det skal foregå med fine, tynde lag over flere omgange. Som udgangspunkt skal klinkerne males to gange med grunder for at dække godt.

Og så er du klar til at male!

Maling af klinker i køkken

Maling af klinker i køkken – sidste trin i processen

Inden du begynder at påføre polyurethan, er det vigtigt at forstå, at den flydende plastmaling kan være svær at håndtere. Du bør altid afprøve sprøjtepistolen på et sted, der ikke er synligt. På den måde kan du øve dig, så det endelige resultat bliver så flot som muligt.

Husk desuden, at grunderen skal være fuldstændig tør, inden du går i gang.

Ligesom med grunderen skal polyurethanen påføres over flere omgange med en sprøjtepistol, så du får et flot og ensartet resultat.

Hvis du har mod på ovenstående, kan du sagtens springe ud i arbejdet på egen hånd. Er du derimod usikker på, om du har håndelaget, tålmodigheden og tiden, så kan du i stedet overlade opgaven til en professionel. Personligt har jeg stor erfaring med polyurethan, og jeg giver dig hellere end gerne et gratis og uforpligtende tilbud på maling af klinker i køkken.

Psst… man kan også male på denne måde…

Er du ikke så glad for synet af klinker generelt, kan man også male klinker på anden vis. Nemlig med et tykt lag polyurethan. Med den metode “hælder” man polyurethan på gulvet i et tykt lag og spartler det ud. Det giver en ensartet og homogen overflade, som du kan læse mere om her.