– hvordan foregår en professionel re-emaljering?

Er du træt af farven på dine gulvfliser? Har brusekabines fliser efterhånden antaget en gullig nuance på grund af kalk, sæbe og mange års brug? Så kan maling af gulvfliser meget vel være løsningen.

Maling af gulvfliser lyder for mange som en ikke-holdbar løsning, for helt ærlig; maling? Det forstår jeg egentlig godt. Bruger du almindelig maling til dine fliser, holder det sig næppe flot i mange år. Men det gør jeg naturligvis ikke. Jeg anvender polyurethan af høj kvalitet. Det giver dine gulvfliser en slidstærk, flot og rengøringsvenlig overflade.

Og så er det enkelt og billigt. For ikke at sige hurtigt. Og bæredygtigt. Der er altså et hav af gode grunde til at vælge denne løsning.

Processen med maling af gulvfliser med polyurethan går også under navnet re-emaljering. Du har måske hørt om det i forbindelse med re-emaljering af badekar? Hvis ikke kan du læse med her. Jeg dykker nemlig lidt nærmere ned i processen.

Polyurethan til maling af gulvfliser

Som nævnt kalder man også maling af gulvfliser med polyurethan for re-remaljering. Det skyldes i virkeligheden navnet på teknikken. Nemlig koldemaljering. Selve begrebet ”emaljering” henviser til det produkt, man tidligere anvendte i denne forbindelse. Emalje.

Det er en gammel teknik, som du kan læse mere om her.

I dag udføres maling af gulvfliser med polyurethan. Et flydende plastmateriale som hærder op til en fast, homogen og meget slidstærk overflade. Hundrede procent vandtæt, naturligvis. Desuden yderst rengøringsvenlig og mere eller mindre vedligeholdelsesfri.

Det er et materiale, der er svært at arbejde med, hvis du ikke har erfaring med det. Derfor anbefaler jeg ikke gør det selv-løsninger. Ikke til maling af gulvfliser.

Maling af gulvfliser

Jeg påfører polyurthanen med sprøjtepistol over flere omgange. På samme måde, som en autolakerer, giver bilen ny lak. Teknikken giver en flot og ensartet overflade uden helligdage og løbende maling.

Proceduren ser således ud:

  • Klargøring af ventilation
  • Afdækning af arbejdsområde
  • Klargøring af fliser – herunder:
    • Afsyring
    • Fjernelse af kalk
    • PH neutralisering af fliserne
  • Maling af fliser.

Jeg plejer at sige, at 90% af et flot og professionelt resultat ligger i forberedelserne. Fliserne skal klargøres efter alle kunstens regler, hvis polyurethanen skal danne en flot og ensartet overflade. De sidste 10% er et spørgsmål om erfaring og håndværksmæssig kunnen.

Erfaring har jeg masser af. Og jeg deler gerne ud af den.

Tilpas farve- og effektvalg

Når fliserne skal renoveres, er det naturligvis essentielt, at det sker i overensstemmelse med resten af badeværelset. Grundlæggende arbejder jeg med tre basisfarver, nemlig hvid, grå og sort. Derudover kan du vælge maling med enten høj- eller silkeglans. Desuden har du mulighed for at tilføje spændende effekter som glimmer eller sølv- og guldflager.

Minimalt byggerod og kort renoveringstid

Mange afholder sig fra at sætte badeværelset og fliserne i stand, fordi det kan være en omfattende proces. Det er det dog ikke, hvis du vælger maling af gulvfliser. Afhængigt af størrelsen på dit badeværelse eller din brusekabine tager det typisk 1-2 dage af istandsætte fliserne. Du slipper dermed for et rend af håndværkere på alle tider af dagen.

Samtidig er maling af gulvfliser ikke en proces, der sviner eller roder. Jeg dækker naturligvis af, mens arbejdet står på. Men jeg rydder også op igen med det samme, når jeg er færdig.

Derudover har maling med polyurethan den helt store fordel, at det er langt billigere end at skifte fliserne. I stedet for at rive ned, købe nyt og bygge op, genbruger du. En prisbillig og ikke mindst bæredygtig løsning, som giver nyt liv til dit badeværelse.