– er maling af badekar en holdbar løsning?

Overvejer du, om maling af badekar kan være netop den løsning, der giver dit badeværelse nyt liv? Er du usikker på, om metoden er holdbar? Jeg guider dig gennem processen og går i dybden med teknikken. Læs med, og får svar på dine spørgsmål her.

Maling af badekar er ikke en løsning, der er alment kendt, og det skyldes måske det lidt misvisende udtryk ”male”. For jo, jeg maler dit badekar, når jeg sætter det i stand, men ikke med traditionel maling. Det foregår i stedet med et materiale, der hedder polyurethan og teknikken kaldes også koldemaljering.

I gamle dage ”malede” man badekar med emaljepulver, der efterfølgende blev smeltet fast i en meget stor, varm ovn. Sådan foregår det af gode grunde ikke i dag; jeg bruger i stedet en sprøjtepistol til at påføre polyurethanen over flere omgange, og efterfølgende hærder det op på stedet.

Spørgsmålet som de fleste sidder med, er, om maling af badekar er noget, man kan udføre på egen hånd. Og her vil mit svar være nej. Ganske enkelt fordi det kræver håndlag og kendskab til materialerne, men også fordi det er en omstændelig proces at gøre om, hvis det ikke lykkes i første omgang. Det er ikke som at male en væg – den kan du bare give et lag mere, hvis der kommer helligdage.

Maling af badekar – processen

Når et badekar skal males, handler det i høj grad om forberedelse. Faktisk plejer jeg at sige, at 90% af et godt resultat ligger i forberedelserne. For at forstå hvordan det foregår, får du nedenfor et overblik over selve processen:

  • Silikonefuger og løst materiale fjernes.
  • Badekarret, afkalkes, afsyres og affedtes.
  • Skrammer og ridser repareres med specialspartel.
  • Reparationer og skader planslibes.
  • Badekarret støvsuges, aftørres og affedtes endnu engang.
  • Vægge, gulve, blandingsbatteri m.m. dækkes af.
  • Badekarret grundes to gange med hærdning efter hvert lag.
  • Badekarret emaljeres fire gange med hærdning efter hvert lag.
  • Der lægges eventuelt nye fuger.

Det kan være lidt forvirrende med de mange forskellige begreber; emalje, polyurethan og maling. I virkeligheden dækker de over det samme – nemlig det produkt jeg bruger til at ”male” dit badekar med.

Maling af badekar

Hvad koster det at male et badekar, og hvor længe holder det?

Maling af badekar kan være en god løsning til dig, der gerne vil sætte dit badeværelse i stand uden at bruge alt for mange penge. Prisen starter ved 6.000 kr. inkl. moms, og derudover kan der være tillæg, hvis jeg eksempelvis skal lægge nye fuger, reparere skader eller tilføje en skridsikker overflade i bunden af badekarret.

Den polyurethan jeg anvender, produceres af en af de mest anerkendte producenter på verdensplan, og jeg giver 3 års garanti på holdbarheden. Det betyder, at hvis malingen mod forventning skulle begynde at skalle af, så kommer jeg tilbage og udfører processen endnu en gang – uden omkostninger for dig, naturligvis.

Vedligeholder du dit badekar efter forskrifterne – altså holder det pænt og rent uden at bruge skrappe rengøringsmidler, der ødelægger emaljen – kan du forvente en levetid på +10 år. For at svare på spørgsmålet i indledningen vil jeg af den grund sige, at ja, maling af badekar er en holdbar løsning, som du roligt kan overveje, hvis badeværelset trænger til en kærlig hånd.