Male fliser badeværelse – der er forskel på vægfliser og gulvfliser

Male fliser badeværelse. Det er en populær teknik til istandsættelse af badeværelset, men du skal huske, at der er forskel på fisk.

Drømmer du om at male fliserne på dit badeværelse, og overvejer du at klare arbejdet selv? I så fald kan du med fordel læse med her. Jeg forklarer, hvilken type maling der egner sig bedst til de respektive områder. Du bør nemlig ikke anvende samme maling på vægfliserne, som du bruger på gulvfliserne.

Og når det er sagt, vil jeg også gerne slå et slag for, at du hyrer professionel assistance til opgaven. Det er et arbejde, der skal gøres med omhu, hvis resultatet skal blive flot. Og det er dyrt at gøre om, hvis du selv fejler.

Med det på plads så lad os kigge på de to typer af maling, du kan bruge til fliserne på dit badeværelse. Nemlig polyurethan og epoxy.

Male fliser badeværelser – brug den rette maling!

Helt kort kan det siges således: Polyurethan er til vægfliserne, mens epoxy er til gulvfliserne.

Helt så enkelt er det naturligvis ikke. Der er nemlig mange situationer, hvor polyurethan også bør anvendes til gulvet.

Forvirret?

Det forstår jeg godt.

Male fliser badeværelse

Det er sådan, at badeværelset er et vådrum, og fliserne bliver udsat for store mængder fugt og vand i løbet af dagen. Særligt gulvet er meget udsat. Især hvis det er fliserne i din brusekabine, du gerne vil male. Her har epoxy den helt store fordel, at det er et materiale, der kan håndtere mængderne af vand. Det kan polyurethan ikke på samme måde.

Desværre har epoxy bare den ulempe, at det gulner med tiden. Drømmer du om hvide fliser, vil det derfor hurtigt blive trist med epoxy. Og det er her, polyurethan kommer ind i billedet.

Polyurethan er UV-bestandigt, og derfor gulner det ikke. Du kan ikke bruge malingen alene på gulvfliserne, men… du kan anvende den som toplag og dermed forhindre den underliggende epoxy i at gulne.

Polyurethanens UV-bestandighed er desuden årsagen til, at jeg altid anbefaler denne til vægfliser, hvor mængden af vand ikke er så stor.

Hvorfor bør du ikke male selv?

Som nævnt i indledningen anbefaler jeg ikke at male fliser badeværelse på egen hånd. Du har ikke bare brug for en exceptionel god (og professionel) kvalitet, når det kommer til maling – du har også brug for erfaring og håndelag. Det er svært at påføre malingen i de fine, tynde lag, den fordrer, og du risikerer derfor både løbere og helligdage, når du maler på egen hånd. Begge dele kan være svære at komme til livs efterfølgende (selv for professionelle), fordi både epoxy og polyurethan er ekstremt slidstærk, når først det er hærdet.

Er du usikker på, om du har evnerne til at udføre arbejdet med et tilfredsstillende resultat, anbefaler jeg, at du i det mindste indhenter et tilbud. Det er gratis og uforpligtende her hos mig, og med tilbuddet i hånden bliver det lettere at vurdere, om det er værd at satse på egne evner.