Male badeværelse fliser – brug altid epoxy eller polyurethan

Male badeværelse fliser: En økonomisk attraktiv løsning som mange boligejere overvejer. Men du kan ikke bare købe maling efter forgodtbefindende – du bør bruge epoxy og/eller polyurethan.

Drømmer du om at give dit badeværelse en overhaling uden at sprænge familiens budget? At male badeværelsesfliserne kan være en formidabel løsning. Og fliserne er faktisk ikke det eneste, du kan male. Badekar, bruseniche og håndvask kan også sættes i stand med den maling, du alligevel skal investere i.

Både maling af fliser og særligt maling af badekar og håndvask er dog komplekse processer. Har du ikke erfaring med sprøjtepistol og flydende plastmaling som epoxy og polyurethan, så bør du overveje at få professionel assistance til opgaven.

Men nok om det. I denne artikel vil jeg ikke bruge kræfter på at forklare om fordele og ulemper ved gør det selv-arbejde vs. fagarbejde. Vi skal derimod have et kig på, hvordan du anvender henholdsvis polyurethan og epoxy.

Male badeværelse fliser

Male badeværelse fliser: Væg = polyurethan

Når jeg maler vægfliser på badeværelser, så foregår det altid med polyurethan. Af flere grunde. Først og fremmest har mange års erfaring vist mig, at det fungerer bedst. Derudover har polyurethan den helt store fordel, at det ikke gulner med tiden, som epoxy gør.

Som udgangspunkt er der to teknikker at gribe til, når vægfliserne skal males på badeværelset – nemlig:

  1. Sprøjtepistol
  2. Rulle og pensel

Den første løsning – sprøjtepistolen – giver et flot og ensartet resultat på hele overfladen. Til gengæld har denne teknik den ulempe, at det ikke er muligt at vælge frit på farvehylden. I hvert fald hos mig. Her er hvid den eneste farvemulighed, og du kan vælge mellem højglans og silkeglans.

Den anden løsning – rulle og pensel – efterlader naturlige spor efter rullen. Til gengæld kan du vælge lige nøjagtig den RAL- eller NCS-farve, du drømmer om. Desuden kan der afsluttes med enten mat finish, silkemat finish eller højglans.

Det er en smagssag, hvilken teknik du bør gå med. Drømmer du om farver på badeværelset, er beslutningen dog temmelig let.

Maling af badeværelsesfliser: Gulv = epoxy

Den store fordel polyurethan har i form af fraværet af gulning, gør det fristende også at bruge polyurethan på gulvfliserne i badeværelset. Det er dog ikke noget, jeg anbefaler.

I stedet skal der anvendes epoxy. Det skyldes, at epoxy bedre kan håndtere de store mængder af vand, der blandt andet ligger i brusekabinen, når du eller en anden går i bad. Vil du gerne undgå, at epoxyen bliver gul, kan du dog afslutte med et toplag af polyurethan.

Også her har du to muligheder, når det kommer til maleteknik:

  1. Rulle og pensel
  2. Flydende maling

Vælges rulle og pensel vil det blive synligt i form af spor fra rullen, og samtidig vil du bevare fliselook’et. Fugerne males naturligvis også, men du vil stadig have synlige fliser på gulvet.

Den anden løsning, altså flydende maling, er en teknik, hvor epoxy “hældes” på gulvfliserne i et tykt lag, hvorefter det spartles ud. Dette giver dig et ensartet og jævnt gulv uden spor fra de underliggende fliser samt fugerne. Det er dog kun en mulighed, hvis gulvet er i vatter.

Male badeværelse fliser

Vil du høre mere?

Vil du vide mere om at male badeværelse fliser, så anbefaler jeg, at du tager kontakt. Jeg har altid tid til en dialog og en gennemgang af dine muligheder, og det er naturligvis gratis og helt uforpligtende at modtage et tilbud.

Du kan med fordel bruge min kontaktformular her på siden. Og hvis du ønsker et overslag på, hvad det vil koste at male dine fliser, så vedhæft gerne et par billeder af badeværelset og flisernes nuværende stand samt dine ønsker til resultatet.